×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 09-13.03.2020

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki pszenne, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajecznica na maśle, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, sałata, jajko na twardo, płatki owsiane, warzywa, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki z serem, warzywa, herbata , kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, płatki miodowe, twarożek z warzywami, warzywa, herbata z cytryną , wędlina dla alegików Alergeny: 1,7
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Gołabki w sosie pomidorowym, kasza jęczmnienna, surówka z marchewki, kompot VEGE: Pulpety warzywne w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z marchewki, kompot Alergeny: 1,3 Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ryż, marchewka junior na parze, kopot VEGE: pakora, ryż, marchewka junior na parze, kompot Alergeny:1,3,7 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot VEGE: Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot Alergeny: 1, 7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą, banan Alergeny: 9 Ryżanka VEGE: Ryżanka, gruszka Alergeny: ,9 Kalfiorowa z grzankami VEGE: kalafiorowa z grzankami, mandarynka Alergeny: 1,9 pomidorowa z drobnym makaronem VEGE: pomidorowa z drobnym makaronem bez śmietany, banan Alergeny: 1,7,9 Barszcz ukraiński VEGE: barszcz ukraiński, pomarańcza Alergeny: 9
Bułeczki śniadaniowe, wędlina, ser żółty, ogórek surowy, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Koktajl owocowy z kefirem, biszkopty, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kisiel wiśniowy, herbatniki, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 7 Kanapki z wędliną, serem, ogórek kiszony, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 16-20.03.2020.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, wędlina, jajko na twardo, dżem, warzywa, kawa Inka, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki z szynki, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki, płatki miodowe, warzywa, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki cynamonowe, sałatka warzywna, warzywa, herbata, kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna z tuńczyka, warzyw i majonezu, ser żółty, płatki owsiane, herbata z cytryną Alergeny: 1,7
Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym, kompot VEGE:Pulpety warzywne w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej z porem, jabłkiem, ogórkiem konserwowym , kompot Alergeny: 1 Nuggetsy z kurczka, ryż, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ryż, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 Kopytka polane masłem z bułką tartą, kompot VEGE: Kopytka polane masłem z bułką tartą Alergeny: 1,3,7 placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, kompot VEGE: placki ziemniaczane z dodatkami, kompot Alergeny: 3, 7
Pomidorowa, VEGE: Pomidorowa, banan Alergeny: 7, 9 Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym VEGE: Brokułowa krem z groszkiem ptysiowym, gruszka Alergeny:1,9, Kapuśniak, VEGE: Kapuśniak, banan Alergeny: 1,3,7, Rosół VEGE: rosół warzywny, mandarynka Alergeny: 1,9 Szczawiowia z jajkiem VEGE: Szczawiowa, pomarańcz Alergeny: 3,7,9,
Bułeczki śniadaniowe, wędlina, ogórek kiszony, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Jogurt z owocami, chrupki kukurydziane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Rogaliki z masłem i miodem kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy z biszkoptem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z masłem, serem żółtym, papryką, ogórkiem surowym, sałata, herbata z cytryną, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7