×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 11-15.03.2024.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki cynamonowe, jajko na twardo, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,3, 7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki, ketchup, ser żółty, dżem, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki miodowe, warzywa, miód, herbata owocowa, Alergeny:1,,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki, ketchup, twarożek z warzywami, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,3, 7
Racuchy z brzoskwiniami, kompot Alergeny: 1,3,7 VEGE: racuchy z brzoskwiniami, kompot Alergeny: 1,3,7 Kotlet mielony, ziemniaki, warzywa na parze, Alergeny: 1,3,7 VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, warzywa na parze, kompot Alergeny:1,3, 7 Spaghetti bolognese, parmezan, kompot Alergeny: 1,7 VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3,4 VEGE: Tofu, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1, 3, 6 Pierogi z serem, kompot Alergeny: 1,3 VEGE: pierogi z serem, kompot Alergeny: 1, 3,
Cebulowa z grzankami VEGE: cebulowa z grzankami, banan Alergeny: 1, 9 Gulaszowa VEGE: Gulaszowa, gruszka Alergeny: 9 Porowa VEGE: Porowa, pomarańcz Alergeny: 1, 9 Kapuśniak VEGE: kapuśniak, jabłka Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa, mandarynka Alergeny: 3,7,9
Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy, Alergeny: 1, 3,7 Kefir waniliowy, Alergeny: 1,7 Kisiel domowy, chrupki kukurydziane Alergeny: Jogurt brzoskwiniowy, Alergeny: 1,7

Jadłospis 18-22.03.2024

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki czekoladowe, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,3,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, zapiekanki, ketchup, ser żółty, dżem, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki kukurydziane, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,,7 Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczna, płatki owsiane, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,3, 7
Spaghetti bolognese, parmezan, kompot Alergeny: 1,7 VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Indyk pieczony, kasza bulgur, surówka marchew z jabłkiem kompot Alergeny 1,7,9 VEGE: kotlet warzywny, kasza bulgur, surówka marchew z jab kkiemompot Alergeny: 1,3 Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, Alergeny: 1, 3,7, VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki , buraczki, kompot Alergeny:1,3, Ryż z jabłkiem prażonym, jogurt do polania, kompot VEGE: ryż z jabłkiem prażonym, kompot Alergeny: 1, 3, 7 Ryba (miruna) smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3,4 VEGE: Tofu, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1, 3, 6
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym VEGE: krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pomarańcz Alergeny: 1, 9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, banan Alergeny: 1, 9 Barszcz biały z jajkiem VEGE: barszcz biały z jajkiem, jabłko Alergeny:1, 3,7,9, Ryżanka, VEGE: Ryżanka, jabłko Alergeny: 9 Barszcz czerwony VEGE: barszcz czerwony, mandarynka Alergeny: 7, 9
Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany Alergeny: 1,7 Jogurt bananowy z płatkami owsianymi, owoce Alergeny: 1,7 Koktajl brzoskwiniowy Alergeny: 7 Kisiel domowy, chrupki kukurydziane, owoce Alergeny: Galaretka z owocami, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7