×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 9-13.04.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wyborowa, masło, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser żółty, dżem, płatki owsiane, pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony, sałata, herbata Alergeny:1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki kukurydziane, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny:1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, pasta jajeczna, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny:1,3,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, twarożek z warzywami, zapiekanki, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony,herbata, kawa inka Alergeny:1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, ser żółty, dżem, pasta rybna, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony,kakao, herbata Alergeny:1, 3,4,7,10,11
Risotto, kompot, Alergeny: 9,10 Placki ziemniaczane z cukrem, jabłko, kompot Alergeny: 1,3 Kotlety drobiowe, kasza kus kus, brokuły na parze, kompot Alergeny: 1,3 Kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot Alergeny: 1,3,7 Paluszki rybne, frytki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,3,4
Zupa neapolitńska z makaronem, banany Alergeny: 1,7,9 Kapuśniak, gruszki Alergeny: 9 Zupa fasolowa, pomarańcze Alergeny: 9 Rosół, winogrono Alergeny: 1,9 Zupa jarzynowa, jabłka Alergeny: 9
Kefir z bułką, masłem i dżemem Alergeny: 1,7,11 Kanapki z serem i wędliną, kawa inka Alergeny: 1,7,10,11 Jogurt naturalny z cukrem waniliowym Alergeny: 7 Chałka z dżemem, kakao Alergeny: 1,7 Jogurt naturalny z bananami

Jadłospis 16-20.04.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wyborowa, masło, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser żółty, dżem, płatki miodowe, jajko na twardo, pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony, sałata, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, kasza manna, pomidor, ogórek, zapiekanki, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, parówki, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki kukurydziane, jajecznica, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1, 3, 7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, ser żółty, pasta rybna, twarożek na słodko, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, kawa inka, herbata Alergeny: 1,4,7,10,11
Kasza pęczak, pulpety w sosie pomidorowym, surówka z ogórka kiszonego, marchwii i cebuli, kompot Alergeny: 3 Karkówka, ziemniaki, surówka colesław, (biała kapusta, marchewka, koper, majonez), kompot Alergeny: 3 Spaghetti, banany kompot Alergeny: 1, 7 Racuchy z brzoskiwnią i cukrem pudrem, kompot Alergeny: 1,3,7 Ryż, ryba po grecku, kompot Alergeny: 1,3,4,9
Zupa zacierkowa, banany Alergeny: 1, 9 Barszcz biały z białą kiełbasą i jakiem, kiwi Alergeny: 3,7, 10 Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym, winogrono Alergeny: 1 Barszcz czerwony, pomarańcz Alergeny:9 Krupnik, mandarynki Alergeny: 9
Jogurt naturalny z płatkami pszennymi Alergeny: 1,7 Chałka z masłem i dżemem, kakako Alergeny: 1, 7 Kefir, bułka z masłem i dżemem Alergeny: 1,7 Kanapki z serem i wędliną, kakako Alergeny: 1, ,10 Jogurt ztruskawkami Alergeny: 7