×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 18-22-01.2021.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki miodowe, sałata masłowa, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, płatki cynamonowe, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, jajecznica na maśle, płatki czekoladowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki z serem i pomidorem, ketchup,płatki owsiane, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,7
Placki drożdżowe z jabłkiem, kompot VEGE: Placki drożdżowe z jabłkiem, kompot Alergeny: 1, 3, 7 Kotlet schabowy, ziemniaki, surówka colesław, VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki , surówka colesław Alergeny:1,3 Roladki z kurczaka, kasza kus kus, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: kotlet warzywny, kasza kus kus, surówka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny: 1,3,7 Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, kompot VEGE: kotlet z płatków gryczanych, sos chrzanowy, ziemniaki, buraczki, kompot Alergeny: 1,3, 7 makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1
Pomidorowa VEGE: pomidorowa, owoce Alergeny 1,7,9 Kapuśniak VEGE: kapuśniak, owoce Alergeny: 1, 9 Rosół VEGE: rosół, owoce Alergeny: 1, 9 Kalafiorowa VEGE: kalafiorowa, owoc Alergeny : 7,9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, owoce Alergeny: 7,9
Jogurt brzoskwiniowy z herbatnikiem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Ciasto domowe, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 3,7 Kanapki z wędliną, serem zółtym, ogórkiem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Ciasto domowe, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,3,7 Jogurt granola z płatkami owsianymi, kakao, herbata z cytryną, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 25-29.01.2021

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, warzywa, dżem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, zapiekanki z serem żółtym, warzywa, kakao, herbata owocowa Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, parówki z szynki z ketchupem, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, sałatka warzywna, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1, 3, 7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki, ser żółty, ser topiony,twarożek na słodko, wędlina dla alergików, mix warzyw, kakao, herbata owocowa Alergeny: 1,3,7,
Pizza z dodatkami, kompot VEGE: Pizza wegetariańska Alergeny: 1,7 Kotlet schabowy, ziemniaki , marchew z groszkiem , kompot VEGE: kotlet z czerwonej soczewicy, ziemniaki, marchew z groszkiem, kompot Alergeny: 1,3 Pieczona pierś z indyka, ryż, surówka z sałaty lodowej, kompot VEGE: pakora, ryż, surówka z sałaty lodowej, kompot Alergeny: 7 Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot VEGE: Ryż z jabłkiem prażonym, cynamonem i jogurtem, kompot Alergeny: 1, 7
Barszcz biały VEGE: barszcz biały, owoce Alergeny: 1,7,9 Rosół VEGE: rosół wegetariański, owoce Alergeny: 1,9 Zupa ogórkowa ze śmietaną VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany, owoce Alergeny: 7,9 Krupnik z kaszą jęczmienną VEGE: Krupnik z kaszą jęczmienną, owoce Alergeny: 1,9 Szczawiowa VEGE: szczawiowa, owoce Alergeny: 1, 7, 9
Rogalik maślany z powidłami śliwkowymi, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Jogurt granola z płatkami owsianymi, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, ogórek surowy, ser żółty, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kisiel domowy, chrupki kukurydziane lub ryżowe, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kefir waniliowy z biszkoptem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7