×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 30.09.-04.10.2019

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, warzywa, dżem, płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, zapiekanki z serem żółtym, warzywa, kakao, herbata owocowa Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, parówki z szynki z ketchupem, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, sałatka warzywna, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1, 3, 7 Pieczywo mieszane, masło, płatki cynamonowe, miód, jajecznica ze szczypiorkiem, ser żółty, twarożek, herbata z cytryną Alergeny: 1,3,7,
Pulpety w sosie warzywnym, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: kotlet warzywny, kasza bulgur, surówka z kapusty piekińskiej, kompot Alergeny: 3 Kotlet schabowy, ziemniaki , marchew z groszkiem , kompot VEGE: kotlet z czerwonej soczewicy, ziemniaki, marchew z groszkiem, kompot Alergeny: 1,3 Pieczona pierś z indyka, ryż, mizeria, kompot VEGE: pakora, ryż, sałatka z ogórków ze śmietaną lub bez śmietany, kompot Alergeny: 7 Spaghetti bolognese, parmezan, kompot VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1, 4, 7
Zupa krem z cukinii, groszek ptysiowy, VEGE: Zupa krem z cukinii, groszek ptysiowy, banan Alergeny: 1, 9 Rosół VEGE: rosół wegetariański, gruszka Alergeny: 1,9 Zupa ogórkowa ze śmietaną VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany, jabłko Alergeny: 7,9 Krupnik z kaszą jęczmienną VEGE: Krupnik z kaszą jęczmienną, banan Alergeny: 1,9 Zupa pomidorowa z ryżem VEGE: zupa pomidorowa z ryżem, winogrona Alergeny: 7, 9
Rogalik maślany z powidłami śliwkowymi, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Jogurt granola z płatkami owsianymi, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, ogórek surowy, ser żółty, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kisiel domowy, chrupki kukurydziane lub ryżowe, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kefir waniliowy z biszkoptem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 07-11.10.2019

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki miodowe, sałata masłowa, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, jajecznica na maśle, płatki czekoladowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki z serem i pomidorem, ketchup, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,7
Gyros, kasza kus kus, sałatka grecka, kompot VEGE: kotlet warzywny, kasza kus kus, sałatka grecka, kompot Alergeny: 1,7 Leczo, makaron świderki, kompot VEGE: Leczo wegetariańskie, makaron, kompot Alergeny: 1 Pieczona pierś z kurczaka, ryż, sałatka colesław, kompot VEGE: kotlet warzywny, ryż z zielonym groszkiem, sałatka colesław, kompot Alergeny: 7 Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, kompot VEGE: kotlet z płatków gryczanych, sos chrzanowy, ziemniaki, buraczki, kompot Alergeny: 1, 7 Naleśniki z dżemem truskawkowym i jogurtem, kompot VEGE: Naleśniki z dżemem truskawkowym i jogurtem, kompot Alergeny: 1,3, 7
Zacierkowa VEGE: zacierkowa, gruszka Alergeny 1,9 Kalafiorowa ze śmetaną VEGE: kalafiorowa bez śmietany, banan Alergeny: 7, 9 Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem, VEGE: barszcz biały bez kiełbasy, jajka, banan Alergeny: 1,3,7 Fasolowa VEGE: fasolowa, arbuz Alergeny : 9 barsz ukraiński VEGE: barsz ukraiński, pomarańcza Alergeny: 1,7,9
Bułeczki śniadaniowe z wędliną, żółtym serem, warzywa, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Jogurt brzoskwiniowy z herbatnikiem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt granola, płatki owsiane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Chałka z dżemem truskwkowym, kakao, herbata z cytryną, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7