×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 03-07.12.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser żółty, zapiekanki z pomidorem,herbata, kawa Inka Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa,kasza manna, jajecznica na maśle,mix warzyw, herbata owocowa Alergeny:1,3,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,płatki kukurydziane, sałatka warzywna, mix warzyw, herbata z cytryną Alergeny:1, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, płatki cynamonowe, herbata owocowa, Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, ser żółty, dżem, płatki pszenne, zapiekanki z serem, pasta jejeczna, mix warzyw, herbata Alergeny:1, 3,7,
Spagetti z serkiem mascarpone, kompot, Alergeny: 9 Kotlety warzywne z kaszą jęczmienną, surówka z marchewki, ananasa, rodzynek + majonez,, kompot mieszany Alergeny:1,3 Ryż z jabłkiem, kompot Alergeny: 1 Gołabki bez zawijania w sosie kapuściano-pomidorowym, ziemniaki, ogórek kiszony, kompot Alergeny: 7 Ryba smażona, ziemniaki surówka colesław, kompot Alergeny:1, 4, 9
Zupa kalafiorowa, mandarynka Alergeny: 7,9 Rosól z kury, makaron nitki, jabłko, Alergeny 1,7,9 Ogórkowa zabielana z koperkiem, banan Alergeny: 7,9 Szcawiowa z jajkiem, pomarańcza Alergeny: 7,9 Pomidorowa z ryżem, banan Alergeny: 7,9
Jogurt z kiwi, owoce dla alergików Alergeny: 7, Kanapkiz wędliną, serem , papryką czerwoną, owoce dla alergików, kakao, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Chałka z dżemem brzoskwiniowym, kawa Inka, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Jogurt wiśniowy zbiszkoptem, owoce dla alergików Alergeny: 7 Kanapki z serem ogórkiem lub pomidorem, herbata z cytryną, owoce dla alergików Alergeny: 1,7

Jadłospis 10-14.12.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, płatki kukurydziane, pasta jajeczna,herbata, Alergeny:1,3,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa,parówki z szynki +ketchup łagodny,mix warzyw, herbata, kakao Alergeny:1,3,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,zapiekanki,płatki miodowe, mix warzyw, herbata owocowa Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, płatki truskawkowe, herbata owocowa, Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, ser żółty, dżem, płatki cynamonowe, jajecznica, mix warzyw, herbata Alergeny:1, 3,7,
Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, marchewki, cebuli kompot, Alergeny: 1 Nugetsy z sosem ketchupowym,ziemniaki, surówka colesław, kompot mieszany Alergeny:1,3 Falafel, sos czosnkowy,ziemniaki, surówka z marchewki, kompot Alergeny: 1,7 Pieczony kurczak z warzywami, kasza kus-kus, sos tzacyki,surówka z sałaty lodowej z papryką, szczypiorem, kukurydzą, groszkiem, cieciorką, kompot Alergeny: 1 Makaron + pesto z bazylią i parmezanem, kompot Alergeny:1, 4, 9
Soczewicowa, gruszka Alergeny: 7,1 Grochówka, banan, Alergeny 7,9 Kalafiorowa, winogrono Alergeny: 7,9 Barszcz biały, pomarańcza Alergeny: 1,3,7,9 Pomidorowa, jabłko Alergeny: 1,9
Budyń waniliowy, owoce dla alergików Alergeny: Jogurt truskawkowy z chrupkami kukurydzianymi, owoce dla alergików, Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną i warzywami, herbata, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Jogurt waniliowy z płatkami owsianymi, owoce dla alergików Alergeny: 7 Chałka z masłem,kakao, owoce dla alergików Alergeny: 1,7