×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 21-25.09.2020.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki cynamonowe, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki z szynki, płatki kukurydziane, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki, płatki miodowe, warzywa, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, jajecznica na maśle, płatki kukurydziane, sałatka warzywna, warzywa, herbata, kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, pasta rybna z tuńczyka, warzyw i majonezu, ser żółty, płątki owsiane, herbata z cytryną Alergeny: 1,7
Pulpety w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z marchewki i jabłka, kompot VEGE:Pulpety warzywne w sosie pomidorowo-koperkowym, kasza bulgur, surówka z marchewki i jabłka , kompot Alergeny: 1 Kopytka z sosem z polędwicy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot VEGE: kopytka z sosem wegetariańskim, surówka z marchwi z jabłkiem, kompot Alergeny: 1,3, 7 Nuggetsy z kurczka, ziemniaki, surówka colesław VEGE: kotlet warzywny a'la nuggets, ziemniaki, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot VEGE: Gulasz warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1, 7
Kalfiorowa krem, VEGE: kalafiorowa krem, owoce Alergeny: 1,9 Żurek z jajkiem VEGE: żurek z jajkiem, owoce Alergeny:1, 3,7,9, Warzywna, VEGE: Warzywna, owoce Alergeny: 1,3,7, Rosół VEGE: rosół waryzwny, owoce Alergeny: 1,9 Barszcz czerwony VEGE: baszcz czerwony, owoce Alergeny: 7,9,
Bułki śniadaniowe zwędliną, ser żółty, ogorek kiszony, herbata z cytryną, kakao, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Jogurt z owocami, chrupki kukurydziane, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Rogaliki z masłem i miodem kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy z biszkoptem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kanapki z masłem, serem żółtym, papryką, ogórkiem surowym, sałata, herbata z cytryną, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 28.09-02.10.2020.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki pszenne, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki z szynki, płatki czekoladowe, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, sałata, jajko na twardo, płatki owsiane, warzywa, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, zapiekanki z serem, płatki kukurydziane, warzywa, herbata , kakao Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, płatki miodowe, twarożek z warzywami, warzywa, herbata z cytryną Alergeny: 1,7
Makaron penne z kurczakiem w sosie śmietanowym, sałatka z pomidorów i papryki, kompot VEGE: makaron penne z suszonymi pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika, sałatka z pomidorów i papryki, kompot Alergeny: 1 Pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmnienna, surówka z sałaty lodowej, kompot VEGE: Pulpety warzywne w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z sałaty lodowej, kompot Alergeny: 1,3 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot VEGE: kotlet z płatków owsianych, sos chrzanowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,4 Kotlet z piersi kurczaka w panierce, ryż, sałata ze śmietaną, kopot VEGE: pakora, ryż, sałata ze śmietaną lub z oliwą, kompot Alergeny:1,3,7 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub śmietaną lub cukrem, kompot VEGE: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub śmietaną lub cukrem, kompot Alergeny: 1,3,7
Zupa z czeroną soczewicą VEGE: zupa z czerwoną soczewicą, owoce Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa bez jajka, owoce Alergeny: 3,7,9 Zupa ogórkowa ze śmietaną , grzanki VEGE: zupa ogórkowa bez śmietany, owoce Alergeny: 7,9 Zupa jarzynowa VEGE: zupa jarzynowa, owoce Alergeny: 9 Pomidorowa VEGE: pomidorowa, owoce Alergeny: 9
Bułeczki śniadaniowe, wędlina, ser żółty, ogórek surowy, kakao, herbata, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 7 Koktajl owocowy z kefirem, biszkopty, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Kisiel wiśniowy, herbatniki, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 7 Kanapki z wędliną, serem, ogórek kiszony, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7