×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 19-23.02.2024.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki cynamonowe, jajko na twardo, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,3, 7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, płatki pszenne, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, parówki, ketchup, ser żółty, dżem, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki miodowe, warzywa, miód, herbata owocowa, Alergeny:1,,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki, ketchup, twarożek z warzywami, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,3, 7
Spaghetti bolognese, parmezan, kompot Alergeny: 1,7 VEGE: spaghetti z sosem pomidorowym i zielonym groszkiem, kompot Alergeny: 1,7 Kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem, Alergeny:1,3, 7 VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot Alergeny:1,3, 7 Kurczak pieczony, makaron, surówka z czerwonej kapusty Alergeny: 1,3 bVEGE: kotlet z kaszy gryczanej, makaron, surówka z czerwonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3 Kotlet z indyka, kasza kuskus, warzywa na parze, kompot Alergeny: 1,3 VEGE: kotlet z fasoli czerwonej, kasza kuskus, warzywa na parze, kompot Alergeny: 1,3 Ryba (miruna) smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3, 4, VEGE: Tofu, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot Alergeny: 1,3, 6
Pieczarkowa VEGE: pieczarkowa, jabłko Alergeny: 7, 9 Rosół VEGE: rosół, banan Alergeny: 1, 9 Kapuśniak VEGE: kapuśniak, pomarańcze Alergeny: 9 Gulaszowa VEGE: Gulaszowa, gruszka Alergeny: 9 Szczawiowa z jajkiem VEGE: szczawiowa, pomarańcze Alergeny: 3,7,9
Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy z herbatnikiem, chlebek kukurydziany lub ryżowy, dżem, miód, owoce Alergeny: 1, 3,7 Kefir waniliowy, ciastka herbatniki, Alergeny: 1,7 Kisiel domowy, chrupki kukurydziane, owoce Alergeny: Jogurt brzoskwiniowy, ciastka owsiane, owoce Alergeny: 1,7

Jadłospis 26.02-01.03.2024

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło, wędlina, płatki kukurydziane, warzywa, dżem, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, jajko na twardo, płatki cynamonowe, warzywa, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, dżem, parówki, warzywa, herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty, płatki miodowe, warzywa, herbata owocowa, Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło, zapiekanki z serem i pomidorem, ketchup, twarożek na słodko, ser żółty (wędlina dla alergików), herbata z cytryną Alergeny:1,7
Polędwiczki, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny, 1 VEGE: Kotlet warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny: 1 , 3 Kopytka na słodko, kompot VEGE: kopytka na słodko, kompot Alergeny: 1,3, 7 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot Alergeny: 1, 3,4 VEGE: tofu, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot Alergeny: 3,6 Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, Alergeny 1,3,7 VEGE: kotlet z ciecierzycy, ziemniaki , buraczki, kompot Alergeny:1,3, makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny 1,7 VEGE: makaron, pesto z bazylii, parmezan, kompot Alergeny: 1 , 7
Zupa krem z białych warzyw z grzankami VEGE: zupa krem z białych warzyw z grzankami, jabłko Alergeny: 1, 9 Pomidorowa VEGE: pomidorowa, banan Alergeny: 1, 7, 9 Barszcz biały z jajkiem VEGE: barszcz biały z jajkiem, pomarańcz Alergeny:1, 3,7,9, Ryżanka, VEGE: Ryżanka, jabłko Alergeny: 9 Ogórkowa VEGE: ogórkowa, pomarańcz Alergeny: 1, 9
Kisiel domowy, chrupki kukurydziane, Alergeny: Drożdżówka, kakao, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy z herbatnikiem, Alergeny: 1, 3,7 Kanapki z wędliną, serem żółtym, papryką, kakao, herbata owocowa, chlebek kukurydziany Alergeny: 1,7 Jogurt waniliowy, Alergeny: 1,7