×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 15-19.04.2019.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, płatki kukurydziane, dżem brzoskwiniowy, pomidor, rzodkiewka, papryka zółta, herbata z cytryną Alergeny: 1, 7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, jajecznica na maśle, zapiekanki,mix warzyw, kakao, herbata owocowa Alergeny: 1,7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki pszenne, mix warzyw,herbata z cytryną, herbata owocowa Alergeny: 1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, mix warzyw, płatki czekoladowe, herbata z cytryną Alergeny: 1, 7, Pieczywo mieszane, masło extra, ser żółty, jajko na twardo, twarożek na słodko, płatki miodowe, sałata masłowa, herbata z cytryną Alergeny: 1, 3,7
Gulasz z polędwiczek wieprzowych, kasza gryczana, ogórek kiszony, kompot Alergeny: 1, Kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria, kompot owocowy Alergeny: 1,3,7 Nuggetsy z kurczka, kasza kus kus, surówka z sałaty lodowej, kompot Alergeny: 1,3,7 Gołabki bez zwijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka, kompot Alergeny: 1, 3 Ryż z jabłkiem prażonym z cynamonem, jogurt naturalny , kompot Alergeny: 7
Zupa kalafiorowa , jablko Alergeny: 9 Zupa zacierkowa, pomarańcz Alergeny: 1,9 Zupa ogórkowa, winogrono ciemne Alergeny: 1,9 Barszcz biały z jajkiem, jabłko Alergeny: 7,
Bułki kropeczki z wędliną, masłem i ogórkiem, chlebek kukurydziany dla alergików, herbata Alergeny: 1, 7, Jogurt granola, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Rogal maślany z masłem i miodem, kakao, herbata, chlebek kukurydziany dla alergików Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy z biszkoptem, owoce dla alergików Alergeny: 1, 7,

Jadłospis 23-26.04.2019

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, dżem truskawkowy, kakao, herbata z cytryną Alergeny: 1,3,7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,płatki pszenne, pasta jajeczna , mix warzyw, herbata z cytryną Alergeny: 1,3,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,płatki cynamonowe , mix warzyw, herbata Alergeny: 1,3,7, Pieczywo mieszane, masło extra, ser żółty, płatki kukurydziane,mix warzyw,miód, herbata z cytryną, herbata owocowa, Alergeny: 1, 3,
Kotlet mielony z indyka, ziemniaki, marchewka mini z masełkiem, kompot Alergeny: 1,3, Gulasz drobiowy, ryż, brokuł na parze z masełkiemi bułką tartą, kompot wiśniowy Alergeny: 1,7 Ryba w panierce, ziemniaki, suróka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Naleśniki z serem białym i jogurtem truskawkowym, banan, kompot Alergeny: 1,3,7
Zupa fasolowa, banan Alergeny: 9 Zupa pieczarkowa, winogrono ciemne Alergeny: 7,9 Rosół, pomarańcz Alergeny: 1,9 Zupa warzywna z soczewicą, jabłko Alergeny: 1,9
Jogurt granola, owoce dla alergików Alergeny: 7 Kanapki z wędliną, serem żółtym i ogórkiem kiszonym, herbata owocowa, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Jogurt waniliowy, owoce dla alergików Alergeny: 7 Jogurt granola z biszkoptem, owoce dla alergików, herbata z cytryną Alergeny: 1,7