×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 12-16.02.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wyborowa, masło, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser żółty, dżem, płatki kukurydziane, pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony, sałata, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki pszenne, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,3, 7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki owsiane, parówki, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, pasta rybna, ser żółty, płatki owsiane, kasza manna, zapiekanki, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,4,7,10,11
Gotowany kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym, makaron, surówka z sałaty lodowej (sałata lodowa, ogórek zielony, kukurydza, papryka, szczypiorek, oliwa/majonez), kompot Alergeny: 1,7 Ziemniaki, kotlet pożarski, buraczki, kompot Alergeny: 1,3 Kopytka z masłem i bułką tartą, jabłko, kompot Alergeny: 1,3,7 Pizza, banan, kompot Alergeny: 1,7,10 Puree ziemniaczane, smażona ryba, surówka z kiszonej kapusty i marchewki, kompot Alergeny: 1,3,4,7
Zupa ryżanka, banany Alergeny: 1,9 Zupa pomidorowa z makaronem, gruszka Alergeny: 1,7,9 Zupa ogórkowa,mandarynki Alergeny: 7,9 Barszcz ukraiński, jabłko Alergeny: 9 Zupa pieczarkowa, pomarańcze Alergeny: 1,7,9
Jogurt naturalny z płatkami pszennymi Alergeny: 1,7 Kanapki z serem żółtym lub wędliną i warzywami, herbata/kompot Alergeny: 1,7,10,11 Kefir, bułka z masłem i dżemem Alergeny: 1,7 Chałka z masłem lub dżemem, kakao Alergeny: 1,7,11 Jogurt naturalny z musem truskawkowym Alergeny: 7

Jadłospis 19-23.02.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wyborowa, masło, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser żółty, dżem, płatki owsiane, pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony, sałata, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, jajecznica na maśle, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,3,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki kukurydziane, zapiekanki pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, ser żółty, dżem, patki owsiane, pasta rybna, pasta jajeczna, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,3,4,7,10,11
Kurczak pieczony, kasza kus kus, surówka wiosenna (kapusta pekińska, por, ogórek konserwowy, por, jabłko, majonez), kompot Alergeny: 1,3 Ziemniaki, kotlet mielony, buraczki z jabłkiem, kompot Alergeny: 1,3 Spaghetti, surówka z marchewki i jabłka, kompot Alergeny: 1,7,10 Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty z majonezem, kompot Alergeny: 1,3,4 Naleśniki z musem truskawkowym i cukrem pudrem, kompot Alergeny: 1,3,7
Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym, banany Alergeny: 1 Rosół z makaronem, gruszka Alergeny: 1,9 Grochówka, pomarańcze Alergeny: 9 Pomidorowa z ryżem, winogrono Alergeny: 7,9 Zupa jarzynowa, jablko Alergeny: 9
Chałka z masłem i dżemem, kakao Alergeny: 1,7 Kawa inka, kanapki z serem żółtym lub wędliną Alergeny: 1, 7,10,11 Kefir, bułka z masłem i dżemem truskawkowym Alergeny: 1,7 Mleko, kanapki z serem żółtym lub wędliną Alergeny: 1,7,10,11 Jogurt granola (mieszanka płatkó z dżemem) Alergeny: 1,7