×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 10-14.06.2019.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,płatki miodowe, herbata Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,zapiekanki,dżem, kakao Alergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,parówki z szynki, kakao Alergeny:1,7 Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem , płatki pszenne, Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, ser żółty, mix warzyw, kasza manna, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata owocowa, kakao Alergeny:1, 3,7,
Koltlet mielony wieprzowy, kasza jęczmienna, mizeria, kompot Alergeny 1,3,7 Udko z kurczaka, ziemniakisurówka z kapusty pekińskiej, kompot Alergeny: 1,3,7 Pizza z sosem czosnkowym,ketchup, kompot Alergeny: 1,7 Spagetti z parmezanem, kompot Alergeny: 1,7 Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny:1, 3
Brokułowa, truskawki Alergeny: 9 Fasolowa, borówki Alergeny: 3,9 Rosół, winogrono Alergeny: 1,9 Barszcz ukraiński, banan Alergeny: 7,9 Pomidorowa z makaronem, kiwi Alergeny: 1,7,9
Rogaliki z powidłami śliwkowymi, kakao, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Kisiel owocowy domowy, chrupki kukurydziane, owoce dla alergików Alergeny: 1 Jogurt granola z płatkami, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Kanapki ,kakao, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Jogurt gratka, owoce dla alergików Alergeny: 1,7

Jadłospis 17-21.06.2019.

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser zółty, płatki kukurydziane, dżem, mix warzyw,herbata z cytryną Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa,parówki z szynki,mix warzyw, kakao Alergeny:1,7, Pieczywo mieszane, masło extra, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty,płatki miodowe, jajko na twardo, mix warzyw, herbata z cytrynąAlergeny:1,3,7 Pieczywo mieszane, masło extra, ser żółty, dżem, zapiekanki, sałatka warzywna, mix warzyw, kakao Alergeny:1,7,
Ryż z jabłkiem prażonym i cynamonem + jogurt waniliowy, kompot, Alergeny: 7 Bitki wieprzowe w sosie własnym, kasza gryczana prażona, surówka z ogórka kiszonego, kompot Alergeny:1 Nuggetsy z sosem ketchupowym, kasza kuskus, surówka colesław, kompot Alergeny: 1,3 Makaron z pesto, banan, kompot Alergeny:7
Marchewkowo-dyniowa, borówki Alergeny: 7,9 Szczawiowa, truskawki, Alergeny ,7 owocowa, winogrono Alergeny: 1 Kalafiorowa, sałatka owocowa Alergeny:7
Pomarańcz, chrupki kukurydziane, owoce dla alegrików Alergeny: 7 Kanapki, herbata z cytryną, owoce dla alergików, Alergeny: 1,7 Jogurt truskawkowy zbiszkoptem, owoce dla alergików Alergeny: 1,7 Chałka z dżemem brzoskwiniowym, kakao, owoce dla alergików Alergeny: 1,7