×
×

 

W naszym przedszkolu posiłki przygotowane są w nowoczesnej, dobrze wyposażonej kuchni, która działa według procedur HACCP i jest pod stałym nadzorem stacji sanitarno-epidemiologicznej. Nie używamy półproduktów i przypraw zawierających glutaminian sodu. Produkty żywnościowe dostarczane są przez profesjonalne firmy, a jadłospis układany według wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia.

Codziennie panie kucharki przygotowują cztery posiłki: śniadanie, drugie danie przed odpoczynkiem, zupę i podwieczorek po odpoczynku  oraz drugi podwieczorek. Posiłki nie są limitowane, dzieci jedzą tyle, ile potrzebują. W naszym przedszkolu dzieci nie dostają batoników i czekoladek, natomiast codziennie w jadłospisie znajdują się owoce, warzywa, sałatki i surówki. Panie kucharki lepią pierogi, przygotowują kopytka i kluski śląskie, dwa razy w tygodniu pieką ciasta, które podawane są podczas podwieczorków.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:
1.Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Wspólne jedzenie stwarza okazję do ćwiczenia właściwego zachowania przy stole oraz posługiwania się nożem i widelcem.

Jadłospis 24-28.09.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wyborowa, masło, wędlina drobiowa, wędlina wieprzowa, ser żółty, dżem, płatki kukurydziane, pomidor, ogórek, rzodkiewka, ogórek kiszony, sałata, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, jajko na twardo, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,3,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki czekoladowe, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki owsiane, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, ser żółty, dżem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,3,7,10,11
Spaghetti, jabłko,kompot Alergeny: 1,10,11 Kopytka z bułką tartą, kompot Alergeny: 1,3,7 Kotlet mielony, ziemniaki, burczaki, kompot Alergeny: 1,3 Placki drożdżowe z brzoskwinia lub jabłkiem, kompot Alergeny: 1,3,7 Ziemniaki, ryba smażona, surówka z kapusty kiszonej, kompot Alergeny: 1,3,4,7
Grochówka, gruszki Alergeny: 9 Rosół, jabłka Alergeny: 1,9 Zupa owocowaz makaronem, banany Alergeny: 1 Barszcz czerowny, pomarańcze Alergeny: 9 Zupa szczawiowa, jabłka Alergeny: 3,7,9
Kanapki z serem żółtym i wędliną , kakako, herbata Alergeny: 1, 7,10,11 Chałka z dżemem i masłem, herbata, kawa inka Alergeny: 1,7 Jogurt z płatkami pszennymi, Alergeny: 1,7 Kanapki z wędliną i warzywami, kakao Alergeny: 1,7,10,11 Chałka z dżemem i masłem, herbata, kakao Alergeny: 1,7

Jadłospis 01-05.10.2018

PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK
Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem,jajecznica, dżem, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,3,7,10,11, Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, płatki miodowei, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, parówki, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1,7,10,11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, wędlina wieprzowa, wędlina drobiowa, ser żółty, dżem, płatki cynamonowe, pomidor, ogórek, sałata, ogórek kiszony, herbata Alergeny: 1, 7, 10, 11 Chleb słonecznikowy, chleb biały, bułka wrocławska, masło, pasta rybna, ser żółty, pasta jajeczna, twarożek, pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, ogórek kiszony, kakao, herbata Alergeny: 1, 3,4,7,10,11
Kasza kus kus, kotlet drobiowy, surówka z sałaty lodowej, kompot owocowy Alergeny: 1,3,7 Makaron, pulpety w sosie koperkowym, surówka z ogórka kiszonego z marchewką, kompot owocowy Alergeny: 1,3,7 Ziemniaki, kotlet schabowy, marchewka z groszkiem, kompot owocowy Alergeny: 1,3,7 Spaghetti, kompot owocowy Alergeny: 1, 7 Ziemniaki, ryba smażona, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot owocowy Alergeny: 1,3, 4,7
Zupa warzywna, winogrono Alergeny: 7, 9 Zupa fasolowa, gruszka Alergeny: 7,9 Zupa neapolitańska, banany Alergeny: 7,9 Barszcz ukraiński, jabłko Alergeny: 7, 9 Szczawiowa z jajkiem, pomarańcze Alergeny: 3,7, 9
Kakao, chałka z masłem i dżemem Alergeny: 1, 7,11 Jogurt z płatkami owsianymi Alergeny: 1,7 Kanapki z serem i wędliną, herbata Alergeny: 1,7,11 Kawa inka, chałka z masłem i dżemem Alergeny: 1, 7,11 Jogurt naturalny z truskawkami Alergeny: 7